Viking Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa

Jaa tämä julkaisu:

AHVENANMAA

Viking Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa 1
Viking Amorella. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Matkustaja-alus Viking Amorella ajoi tänään karille noin kello 12.35 Ahvenanmaan itäpuolella Östra Julgrundin kupeessa. Pohjakosketuksen jälkeen alus ajoi tarkoituksella rantaa tilanteen vakauttamiseksi ja tilanne aluksen vakavuuden osalta on toistaiseksi stabiili.

Aluksella oli onnettomuushetkellä yhteensä 281 ihmistä, joista matkustajia 207. Karilleajo ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja eikä ihmisillä ole suoranaista hätää toistaiseksi. Paikalle on hälytetty lukuisia pintayksiköitä sekä molemmat Etelä-Suomen meripelastushelikopterit sekä valvontalentokone. Aluksen ohjaamossa on Rajavartiolaitoksen yhteysupseeri ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen meripelastukseen erikoiskoulutettu erikoisryhmä (MIRG / Maritime Incident Response Group) saapui alukselle noin klo 1505. Meripelastuskeskuksessa Turussa operaatiota on tukemassa lisäksi MIRG – palomestari sekä ANS Finlandilta hälytetyt ACO:t (Aircraft Coordinator). ACO:t valmistautuvat ohjaamaan ilma-alusliikennettä, mikäli useita ilma-aluksia joutuu operoimaan samalla alueella yhtäaikaisesti. Helsingin pelastuslaitoksen MIRG-ryhmä aloittaa siirtymisen maitse Turkuun, josta jatkokuljetus onnettomuusalukselle tarvittaessa hoidetaan helikopterilla. Suurtehopumppukaluston siirtämistä alukselle valmistellaan.

Aluksen päällikkö päätti evakuoida kaikki matkustajat sekä osan henkilökunnasta. Noin klo 1540 ensimmäiset 30 ihmistä evakuointiin Amorellalta ja heidät kuljetettiin Långnäsin. Juuri nyt Amorellalta on evakuoitu kaikki matkustajat. Seuraavaksi evakuoidaan osa henkilökunnasta. Maarianhaminan merivartioasemalla on kokoontunut paikallinen johtoryhmä, joka vastaa evakuoinnin valmisteluista maakunnan alueella. Sen toimesta on perustettu evakuoitujen kokoamiskeskus Långnäsin sataman läheisyyteen. Evakuoitujen kokoamiskeskukset on etukäteen valmisteltu osana merivartiostojen suuronnettomuus suunnitelmia. Evakuoitujen kokoamiskeskuksessa terveydenhuoltoviranomaiset sekä SPR vastaanottaa evakuoidut ja varmistavat heidän fyysisen ja henkisen tilan. Tämän jälkeen varustamo hoitaa jatkokuljetukset ja majoitukset ja muut tarvittavat toimenpiteet.

Tämän hetkisen tiedon mukaan aluksesta ei vuoda öljyä. Onnettomuuspaikka sijaitsee Ahvenanmaan kunnan alueella, joten maakunnan viranomaiset vastaavat öljyntorjunnasta. Meripelastustehtävän johtaminen on Rajavartiolaitoksen vastuulla myös Ahvenanmaan maakunnan alueella. Maakunnalla on valmius ja välineistö aluksen puomittamiseen.

Viking Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa 2
Viking Amorellan evakuointia. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto.

Lähde ja teksti: Rajavartiolaitos