Vanhempi, keskustele nuoresi kanssa – mopomiiteissä voi lähteä mopo käsistä!

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -
- MAINOS PÄÄTTYY -

MOPOMIITIT

Huoltajien tehtävänä on muun muassa varmistaa, että heidän nuorensa kulkuneuvot ovat turvallisia. 

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa ja tutustumaan miiteistä kuvattuihin videoihin sosiaalisen median kanavissa tai käymään miitissä. Nuorten kokoontumisajoissa on jo tapahtunut useita läheltä piti -tilanteita.

Viime vuosina niin kutsutut mopo- ja automiitit ovat yleistyneet koko maassa nuorten tapana kokoontua viettämään aikaa ja tapaamaan toisiaan. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella tapahtumia on ollut mm. Jyväskylässä, Tampereella, Nokialla, Pirkkalassa ja Lempäälässä. Käytännössä joka viikonloppu on erikokoisia nuorten kokoontumisia. 

Useimmiten miitit ovat nuorten keskenään koollekutsumia ja järjestämiä, jolloin miitin turvallisuutta ei ole suunniteltu käytännössä lainkaan. Yhteen mittiin voi osallistua satoja, jopa tuhat nuorta. Miiteissä on sattunut useita vaaratilanteita ja lieviä loukkaantumisia, mutta vakavimpia loukkaantumisia ei ole tullut poliisin tietoon.

– Miiteissä muun muassa ajetaan kovilla nopeuksilla keula pystyssä teillä tai parkkipaikoilla, ja katsojat ovat hyvin lähellä seuraamassa.  Samaan aikaan monet nuoret myös ylittävät kyseistä tietä tai aluetta. Miiteissä on nähty myös muun muassa raketteja. Monesti mopot ovat viritettyjä. Tampereella miitissä on palanut ainakin yksi mopo, ja räjähdysmäinen palo aiheutti ilmeisen vaaran useille nuorille. Turvallisuus ei saisi olla vain tuurista kiinni, toteaa komisario Teemu Karhunen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Nuori vastaa itse turvallisuudestaan.

Vanhemmilla voi olla luulo, että poliisi olisi paikalla vastaamassa miittien turvallisuudesta. Näin ei kuitenkaan ole. Niitä ei ole asianmukaisesti etukäteen suunniteltu yhdessä viranomaisen kanssa eikä poliisilla ole niistä tietoa. Monesti tieto tulee poliisin omien havaintojen perusteella tai hätäkeskukseen tulleiden järjestyshäiriösoittojen kautta. 

Poliisi pystyy puuttumaan tapahtumien kulkuun rajallisesti ja melko hitaasti, kun osallistujia on satoja. Myös pelastusviranomaisten pääsy alueelle on hidasta, kun mitään pelastusteitä ei ole suunniteltu. 

Seuraamuksista.

Siirtymillä miittipaikasta toiseen poliisi on joutunut puuttumaan liikennekäyttäytymiseen.

– Pirkanmaalla on ajettu yli 200 kilometrin tuntinopeudella autoilla, ja usein kyse on ollut kilpa-ajosta. Tällaisia tutkitaan törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina ja kuljettaja menettää ajo-oikeuden todennäköisesti useiksi kuukausiksi. Riski vakavaan kolariin tällaisissa nopeuksissa on erittäin korkea, toteaa rikoskomisario Panu Rautio Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Laittoman kokoontumisen järjestäjää voidaan epäillä kokoontumisrikkomuksesta, josta seuraa sakkoa. Viritetyllä kulkuneuvolla sattunut kolari voi käydä kalliiksi esimerkiksi siksi, että vakuutus ei välttämättä korvaa vakuuttamattomalla, laittomalla kulkuneuvolla aiheutettuja vahinkoja.

Miitti edellyttää yleisötilaisuusilmoitusta.

Miitti on kuitenkin mahdollista järjestää myös suunnitelmallisesti ja viranomaisten kanssa yhdessä.

– Miitit ovat laadultaan sellaisia, että ne vaativat aina ilmoituksen. Se tulisi tehdä viimeistään viittä vuorokautta ennen tapahtumaa. Poliisi käsittelee ilmoituksen ja varmistaa, että tapahtuman lainmukaista järjestämistä varten on tehty tarvittavat suunnitelmat ja hankittu tarvittavat muut luvat. Niitä voi olla esimerkiksi alueenkäyttölupa, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, vastuuvakuutus, liikenteenohjaussuunnitelma ja melupäätös, kertoo komisario Sari Pöntinen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Konneveden ja Parkanon tapahtumat tämän vuoden toukokuussa olivat viranomaisten kanssa suunniteltu ja niistä oli tehty asianmukaiset ilmoitukset. Ne sujuivat poliisin näkökulmasta oikein hyvin. Asianmukainen, turvallinen tapahtuma on kyllä hyvin mahdollista toteuttaa, jatkaa Pöntinen. 

Vanhempi, keskustele asiasta nuoresi kanssa!

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa ja tutustumaan miiteistä kuvattuihin videoihin sosiaalisen median kanavissa tai käymään miitissä. Huoltajien tehtävänä on muun muassa varmistaa, että heidän nuorensa kulkuneuvot ovat turvallisia. 

Poliisi toivoo aiheesta keskustelua, jotta vältyttäisiin vakavilta seurauksilta

– Yhdenkään nuoren tai täysin sivullisen ei pitäisi joutua terveyden tai hengen vaaraan miiteissä, toteaa Teemu Karhunen

- ARTIKKELI PÄÄTTYY -
- KIITOS ARTIKKELIN LUKEMISESTA -