Taksinkuljettajaa epäillään raiskauksesta Helsingissä – vastaavat tapaukset ovat lisääntyneet vuosien mittaan

HELSINKI

Taksinkuljettajaa epäillään raiskauksesta Helsingissä, tiedottaa Helsingin poliisilaitos. Kuljettajat ovat epäiltyinä seksuaalirikoksissa yhä useammin.

Helsingin poliisi tutkii tapausta, jossa noin 30-vuotiaan miehen epäillään raiskanneen nuoren naisen taksimatkan jälkeen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Epäilty rikos tapahtui myöhään lauantai-iltana 20. marraskuuta. Tapahtumat alkoivat, kun taksikuski oli kuljettanut asianomistajan sovitusti tämän kotiin.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että matkan jälkeen taksikuski seurasi naista asuntoon ilman lupaa. Asianomistaja oli käskenyt miestä poistumaan ja alkanut nukkumaan.

Jonkin ajan kuluttua asianomistaja heräsi siihen, että epäilty teki hänelle seksuaalista väkivaltaa. 

– Epäillyn henkilöllisyys saatiin selville taksisovelluksesta, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Vuonna 2021 taksinkuljettajia on epäilty 23 seksuaalirikostapauksessa.

Helsingin poliisissa on havaittu, että taksinkuljettajia on epäilty enenevissä määrin erilaisista seksuaalirikoksista viime vuosina. Taksinkuljettajien tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikostapausten määrä on noussut vuoden 2018 kesästä alkaen. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Helsingin poliisin selvitys kattaa törkeät raiskaukset, raiskaukset, raiskauksen yritykset, pakottamiset seksuaaliseen tekoon ja seksuaaliset ahdistelut.

Taksinkuljettajaa epäillään raiskauksesta Helsingissä - vastaavat tapaukset ovat lisääntyneet vuosien mittaan 1
Oheiseen kuvaan on merkitty sellaisten epäiltyjen seksuaalirikosten määrä, joissa seksuaalirikos on tapahtunut taksimatkan yhteydessä ja rikoksesta epäilty on taksinkuljettaja. Kuva: Helsingin poliisilaitos.

Tyypillisesti epäillyt seksuaalirikokset on tehty yöllä taksissa, reitillä taksista kotiin tai taksimatkan jälkeen asianomistajan kotona. Rikoksista epäillyt ovat olleet miehiä, ja he ovat kohdistaneet tekonsa naisiin.

– Joissain tapauksissa uhrille on tarjottu ilmaista kyytiä kotiin, ja näin saatu hänet taksin kyytiin, sanoo Koski.

Taksilla matkustaminen on yleensä turvallista.

Epäilty on ollut tiedossa 41 seksuaalirikoksessa. Eri rikoksesta epäiltyjä oli kaikkiaan 30 henkilöä. Rikoksesta epäillyn asema on saattanut muuttua esitutkinnan aikana, jos esimerkiksi asianomistaja on luopunut vaatimuksistaan.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Vuosina 2019–2021 tiedossa olevat seksuaalirikoksista epäillyt taksinkuljettajat ovat olleet pääosin kotoisin Lähi-idän ja Etelä-Aasian sekä Itä- ja Länsi-Afrikan alueilta. Yhdessä tapauksessa epäilty on ollut kotoisin Suomesta.

Kaikkien tapausten epäillyt eivät ole poliisin tiedossa, eli poliisi ei myöskään tiedä epäiltyjen taustoja.

– Poliisi korostaa, että luonnollisesti valtaosa taksikyydeistä on edelleen turvallisia. Tämä havaittu ilmiö takseissa koskee vain hyvin pientä osaa taksimatkoista ja taksinkuljettajista. On myös varsin todennäköistä, että poliisin tietoon on tullut vain osa matkustajiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kaikista rikoksista ei tehdä viranomaisille ilmoitusta, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Poliisihallitus on selvittänyt valtakunnallisesti takseihin liittyviä seksuaalirikoksia. Selvityksestä tiedotetaan mahdollisesti, kun se on valmistunut.

Lähteenä: Helsingin poliisilaitos