Taivalkoskella epäiltiin hirven salakaatoa – paljastui lailliseksi kaadoksi

TAIVALKOSKI

Poliisi sai maanantaina 13. syyskuuta ilmoituksen mahdollisesta hirven salakaadosta Taivalkosken Pistossa, kertoo Oulun poliisilaitos. Paikalle meni poliisipartio, joka totesi, että maastoon oli jätetty hirven nahka ja sorkat.

Tutkinnassa selvisi, että kyseisellä seudulla, mutta kuitenkin eri maastossa, oli edellisenä päivänä ammuttu ihan luvallisesti hirvi, jonka nahka ja sorkat oli nylkemisen jälkeen jätetty tähän löytöpaikalle luonnon hoideltavaksi. Poliisille tulee lähes joka syksy vastaavia juttuja selvitettäväksi, jossa maastosta löytyneet teurasjätteet ovat aiheuttaneet epäilyn metsästysrikoksesta. 

Normaalisti hirven kaatotilanteessa tehdään kaatoilmoitus Oma riista -palveluun tarkkoine koordinaatteineen, josta viranomainen voi helposti todeta, että kyseessä on laillinen kaato. Jos teurasjätteitä jätetään johonkin muualle kuin ampumapaikalle, tulee luonnollisesti epäily mahdollisesta salakaadosta. Yksittäisen vähäisen teurasjätteen maastoon jättämiselle ei sinänsä ole estettä mutta poliisi kehottaa hirviluvan saajia käyttämään harkintaa sen suhteen, jotta tällaisilta vastaavilta viranomaisen selvitystöiltä vältyttäisiin. Yksi keino voisi olla, että ilmoittaa paikalliseen riistanhoitoyhdistykseen teurasjätteiden loppusijoituspaikasta tai sopii paikallisten metsästysseurojen kanssa, voisiko teurasjätteet ja nahkat loppukäsitellä yhteisvoimin kootusti.

Lähteenä: Poliisi