Suomenlahden merivartiosto on saanut valmiiksi törkeää väärennystä koskevan rikoskokonaisuuden tutkinnan – Epäiltyinä virolainen ja ukrainalainen mies

Jaa tämä julkaisu:

UUSIMAA

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on saanut valmiiksi törkeää väärennystä koskevan rikoskokonaisuuden tutkinnan. Asiaa on tutkittu muun muassa rikosnimikkeillä törkeä väärennys, törkeä petoksen yritys ja rekisterimerkintärikos. Lisäksi tapauksen yhteydessä suoritettujen kotietsintöjen yhteydessä on takavarikoitu vähäisiä huumausainemääriä sekä yli 20.000 euron edestä varastetuksi epäiltyä omaisuutta. Näiden tapausten aikana ilmi tulleiden muiden nimikkeiden osalta tapausta tutkii Itä-Uudenmaan poliisilaitos. Rikoksista epäillään kahta mieshenkilöä, joista toinen on Ukrainan ja toinen Viron kansalainen.

Ukrainasta kotoisin olevan miehen epäillään rekisteröityneen Suomeen käyttäen kuvallaan varustettua, väärennettyä Bulgarian henkilökorttia ja siinä olevia kuvitteellisia henkilötietoja. Kyseisen teon epäillään tapahtuneen Helsingin verohallinnon toimipisteessä maaliskuun alussa vuonna 2020. Tällä tavalla muodostetun väärän henkilöllisyyden ja siihen liittyvän henkilötunnuksen turvin on avattu pankkitili ja tehty vuokrasopimus asunnosta. Väärän henkilöllisyyden ja sinänsä aidon, mutta toiselle miehelle kuuluvan, henkilöllisyyden avulla epäillään yritetyn saada läpi luottolainahakemuksia eri yritysten kautta yhteensä 36.000 euron edestä. Virosta kotoisin olevan miehen epäillään olleen mukana edellä mainituissa toimissa ja osallistuneen aktiivisesti näihin laittomuuksiin.

Ukrainalaisen miehen todellinen henkilöllisyys selvisi esitutkinnan aikana vasta Ukrainan viranomaisille suoritettujen tiedonsaantipyyntöjen kautta, koska oikeaa henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa ei löydetty. Väärennetty Bulgarian henkilökortti takavarikoitiin kiinnioton ja sitä seuranneen kotietsinnän yhteydessä, minkä jälkeen asiakirjalle suoritettu tekninen aitoustutkimus varmisti sen todella olevan väärennetty.

“Käyttämällä väärennettyä henkilöllisyysasiakirjaa, on luotu viranomaisen ylläpitämään julkiseen rekisteriin kuvitteellisiin tietoihin perustuva henkilöllisyys, aikaansaatu aito henkilötunnus sekä annettu kuva, että kyseinen henkilö nauttii Euroopan unionin kansalaiselle kuuluvia vapaan liikkuvuuden ja oleskelun oikeuksia. Toimintaa voi hyvin kuvailla rajat ylittäväksi ammatti- ja monialarikollisuudeksi, jossa väärä henkilöllisyys toimii peitteenä, jonka avulla edelleen toimitaan, pyrkien tuottamaan muuta rikoshyötyä”, tapauksen tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Leskelä kuvailee rikosepäilyjä.

Tapauksen jäljille päästiin aiemmin keväällä Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön normaalin päivittäisrikostutkinnan aikana tekemien havaintojen kautta. Molemmat henkilöt on vangittu tapauksen johdosta. Asiassa on tarkoitus nostaa syytteet syyskuun aikana. Suomenlahden merivartiosto on tehnyt tapauksen tutkinnassa tiivistä yhteistyötä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa.

Lähde ja teksti: Rajavartiolaitos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *