Rikoksia ilmoitettu poliisille poikkeusolojen aikana aiempaa huomattavasti enemmän Itä-Uudellamaalla – Henkirikoksia yli kolminkertainen määrä

Jaa tämä julkaisu:

ITÄ-UUSIMAA

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on tänä vuonna kirjattu yli 1 800 rikosta enemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa. Kasvua on toisin sanoen noin 11 prosenttiyksikköä viime vuoteen verrattuna.

Toisin sanoen rikokset eivät ole Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen tilastoissa vähentyneet, vaikka ihmisiä on alkuvuonna liikkunut yleisillä paikoilla poikkeusoloista johtuen viime vuotta selvästi vähemmän. Monia rikoksia, kuten omaisuusrikoksia, varkauksia, huumausainerikoksia, seksuaalirikoksia, henkirikoksia ja liikennerikoksia on kirjattu viime vuotta selvästi enemmän.

– Rikosten määrän kasvuun vaikuttaisi olevan looginen selitys. Poikkeusolot eivät ole tuoneet mukanaan mitään merkittävää rikosaaltoa. Sen sijaan ihmiset ovat todennäköisesti tehneet rikosilmoituksia matalammalla kynnyksellä, kun ihmisillä on ollut poikkeusoloista johtuen enemmän aikaa kotona, rikosylikomisario Petri Eronen arvioi.

– On ollut esimerkiksi aikaa siivota kellaria ja samalla on huomattu, että kellariin onkin murtauduttu ja asiasta on tehty rikosilmoitus. Osa ihmisistä on tehnyt nyt rikosilmoituksia vanhemmistakin jutuista ja nämä näkyvät tilastoissa piikkinä, Eronen jatkaa.

Eronen kuitenkin painottaa, että suunta on sinänsä kuitenkin hyvä, sillä poliisille kannattaakin ilmoittaa rikoksista matalalla kynnyksellä.

– Netin kautta ilmoitetuissa rikoksissa on ollut meillä selvästi piikki nyt alkuvuonna. Alkuvuonna tämä piikki on näkynyt myös sellaisten asioiden ilmoittamisessa, joihin ei epäillä liittyvän rikosta. Kokonaiskuvassa on kuitenkin parempi, että tapauksista ilmoitetaan poliisille mahdollisimman matalalla kynnyksellä, Eronen painottaa.

Tilastoissa omaisuusrikoksista ovat lisääntyneet niin varkaudet, ryöstöt, petosrikokset kuin moottoriajoneuvojenkin käyttövarkaudet. Myös liiketiloihin ja autoihin murtautumiset ovat lisääntyneet viime vuodesta.

Väkivaltarikoksia taas on kirjattu kokonaisuudessaan saman verran kuin viime vuonna, tosin julkisella paikalla tapahtuneet väkivaltarikokset ovat vähentyneet, kun yksityisellä paikalla tapahtuneet väkivaltarikokset ovat puolestaan lisääntyneet.

– Tässä suhteessa poikkeusolot kuitenkin näkyvät. Väkivaltaa on ollut aiempaa enemmän neljän seinän sisällä yksityisillä paikoilla. Poliisin tietoon tulleet rikokset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Siksi haluan painottaa, ettei kenenkään tule sietää väkivaltaa. Jos joudut väkivallan kohteeksi, kannattaa akuuteissa tilanteissa soittaa aina hätänumeroon 112, Eronen painottaa.

Musta vuosi henkirikosten osalta

Tämä vuosi on ollut musta henkirikosten osalta. Kun viime vuonna tammi-kesäkuun välisenä aikana tuli ilmi kaksi henkirikosta, on niitä ollut tänä vuonna Itä-Uudellamaalla jo seitsemän.

– Poikkeusolot eivät yksistään selitä henkirikosten määrän kasvua, muttei poikkeusolojen vaikutus ole myöskään poissuljettua, Eronen mainitsee.

– Koska törkeät pahoinpitelyt ja henkirikokset ovat lisääntyneet, olemme myös poliisissa panostaneet näiden rikosten tutkintaan. Henkirikokset ovatkin lähes poikkeuksetta selvinneet ja myös yhä useampi väkivaltarikos on selvinnyt, Eronen jatkaa.

Huumausainerikosten määrän kasvua taas selittää se, että poliisi on ollut tänä vuonna mukana Tullin johtamassa tor-verkon Silkkitie-nimisen kanavan huumausaineiden välittäjien paljastusoperaatiossa, johon liittyy tuhansia huumausainerikosepäilyjä. Myös liikenteestä on ratsattu aiempaa enemmän huumausaineita.

– Kaikki takavarikoidut huumeet ovat luonnollisesti pois kadulla ja netissä käytävästä huumekaupasta, sekä liikenteessä liikkuvista päihteistä, Eronen sanoo.


Poikkeusolojen ilmiö: Hurjia ylinopeuksia ja räikeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia

Huumausaineet eivät ole ainoa liikenteen lisääntyneistä riskitekijöistä. Poliisi on noukkinut myös törkeästi liikenneturvallisuuden vaarantaneita kuljettajia liikenteestä peräti puolet viime vuotta enemmän (+ 53 %). Toisin sanoen liikenteessä on tavattu tänä vuonna jo 323 kaahaajaa ja tiellä liikkujaa, joita epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

– Kun ihmisiä on ollut vähemmän liikkeellä, teillä on ollut avoimempaa tilaa kaasutella. Tämä on näkynyt valitettavasti erittäin kovina ylinopeuksina ja törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina. Erittäin monelta on lähtenyt alkuvuoden aikana kortti kuivumaan, komisario Asko Sartanen toteaa.

Poikkeusolot ovat näkyneet myös lupapalveluissa: Passeja, henkilökortteja, ajolupia ja muita lupia on haettu aiempaa vähemmän.

– Tilanne on kuitenkin viime viikkojen aikana jo normalisoitunut. Jos tiedossasi on esimerkiksi ulkomaanmatka, kannattaa katsoa hyvissä ajoin, että passi on varmasti voimassa. Tulevat lomasesongit tuovat varmuudellaan tullessaan myös lupapalveluiden ruuhkautumista, kun ihmiset eivät ole uusineet poikkeusolojen aikana passeja tavanomaiseen tahtiin, ylikomisario Markku Koskimäki arvioi.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tilastot löytyvät kootusti poliisin nettisivuilta. Sivustolle on koottu poliisin tilastot myös jokaisen poliisilaitoksen alueella sijaitsevan 15 kunnan osalta:

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen tilastot

Lähde ja teksti: Poliisi