Poliisi varoittaa: Lapissa liikkeellä väärää rahaa

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -
- MAINOS PÄÄTTYY -

Lapissa on myös huolestuttava ilmiö, sillä alle 15-vuotiaat ovat alkaneet näpistelemään.

Lapin poliisilaitoksella on tutkittavana useita väärän rahan käyttöön liittyviä tapauksia. Viimeisimmät ilmi tulleet tapahtumat liittyvät tilanteisiin, joissa henkilö maksaa ostamansa tuotteen väärennetyllä rahalla, kertoo poliisi.

Usein väärän rahan käyttö tulee ilmi jo heti maksutapahtuman yhteydessä, mutta viimeistään väärä raha ilmenee maksupaikan kassalaskennan yhteydessä tai laskentakeskuksissa.

Liikkeillä on nykyään käytössä setelitunnistuslaitteita, joilla setelit tunnistetaan maksutapahtuman yhteydessä. Juuri setelitunnistuslaitteiden ansioista väärä raha tulee ilmi pääosin jo maksutapahtuman yhteydessä.


Poliisilla tutkittavana olevissa tapauksissa väärää rahaa käyttänyt henkilö on yrittänyt maksaa pienet ostoksensa 20 tai 50 euron väärennetyillä seteleillä. Henkilö on tilannut käyttämäänsä väärää rahaa ulkomaisista verkkokaupoista.

Verkkokaupoista tilatuissa seteleissä ei ole turvatekijöitä, kuten turvalankaa tai vesileimaa, joiden avulla väärennökset kyetään erottamaan.

Henkilö, joka tietoisesti käyttää väärää rahaa esim. maksutapahtumien yhteydessä, syyllistyy väärän rahan käyttöön, josta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään yhdeksi vuodeksi. Myös väärän rahan hallussapito on rangaistavaa. 


Lapissa huolestuttava ilmiö: alle 15-vuotiaat alkaneet näpistelemään.

Lapin poliisi kertoo, että syksyn mittaan Lapin poliisilaitoksella on tullut esiin alaikäisten, alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten näpistysrikoksia.

Poliisi muistuttaa, että myös alle 15-vuotias on korvausvelvollinen ja rikosilmoituksen teon lisäksi poliisi ilmoittaa asiasta sekä nuoren huoltajille että lastensuojeluviranomaiselle. Usein nuorelle huoltajineen tulee tapahtuneen jälkeen myös kutsu poliisiasemalle selvittämään asiaa.

- ARTIKKELI PÄÄTTYY -
- KIITOS ARTIKKELIN LUKEMISESTA -