Orimattilassa karkuun päässyt lehmä lopetettiin

Jaa tämä julkaisu:

ORIMATTILA

Orimattilan taajamaan karannut lehmä lopetettiin tänään puolenpäivän jälkeen poliisin päätöksellä.

Kyyttöä oltiin tiistaina 13.10.2020 aamupäivällä viemässä teuraaksi ja kuljetuksen purkuvaiheessa se karkasi Orimattilan taajamaan. Eläin oli tarkoitus teurastaa, koska pito tilalla oli käynyt mahdottomaksi sen luonteen vuoksi. Poliisin saamien tietojen mukaan lehmä oli arka, käyttäytyi aggressiivisesti ja villitsi muita tuotantoeläimiä.

Eläimen karattua eläinsuojelukeskus Tuulispää oli poliisiin yhteydessä ja eläimen kiinniottamisesta elävänä keskusteltiin useampaan otteeseen lehmän ollessa karkuteillä. Hoitohenkilökunnalle kerrottiin, että lehmän ottamiseen kiinni elävänä sisältyy vaaroja. Heille kerrottiin myös, että poliisi ei voi ottaa sitä riskiä, että kiinniottotilanteesta aiheutuisi vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle.

– Villinä ollessaan naudoilla on tapana unohtaa, mistä se on kotoisin eli se vieraantuu nopeasti ihmisen käsittelyyn. Ja mitä pidempään lehmä on villinä luonnossa, sen vaikeampaa se on ottaa turvallisesti kiinni, kertoo eläinsuojelu- ja erävalvonta-asioista vastaava komisario Rauno Piispa Hämeen poliisilaitokselta.

Eläimen kiinniottoon elävänä, ja sen vapaana oloon, sisältyi niin paljon vaaroja ihmisten hengelle ja terveydelle, että sen lopettaminen oli ainoa turvallinen vaihtoehto. Poliisin huolena oli, että kun lehmää otetaan kiinni, se säikähtää ja aiheuttaa vaaraa kiinniottoa tekeville ihmisille ja erityisesti vakavaa vaaraa liikenteelle, jos se juoksee autotielle.

Eläimen lopettaminen perustuu lakiin (poliisilaki 16 §), jonka perusteella poliisi toimi myös tässä tapauksessa. Päätöksen lopettamisesta teki poliisi ja siitä tehtiin virka-apupyyntö riistanhoitoyhdistykselle. Eläin lopetettiin Porvoonjoen länsipuolella Orimattilan keskustasta luoteeseen taajaman ulkopuolella.

Lähde: Poliisi