Metsästäjä ampui koiransa kimppuun käynyttä sutta Kuhmossa – Sekä susi, että koira menehtyi

Jaa tämä julkaisu:

KUHMO

Poliisille tuli lauantaina 10.10.2020 noin kello 11:30 ilmoitus, jossa kerrottiin, että metsästysseurueen jäsen oli ampunut hänen koiransa kimppuun hyökänneen suden Kuhmossa.

Omistaja oli saapunut koiransa luokse ja nähnyt 6-8 suden raatelevan tätä, jolloin hän oli ampunut tilanteessa yhden varoituslaukauksen tuloksetta. Tämän jälkeen hän oli ampunut susia kohti, jolloin yksi susista oli saanut luodista osuman ja kuollut. Muut sudet olivat lähteneet eri suuntiin. Henkilön koira oli kuollut raateluvammoihin.

Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta. Poliisin tulee esitutkinnassa muun muassa selvittää, onko vaara ollut välitön ja pakottava sekä onko tehty teko (esim. ampuminen) ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen. Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi esitutkintaviranomaisena ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

Pakkotilaan liittyvän lainsäädännön (Rikoslaki 4:5§) lähtökohtana on se, että omaisuuttaan saa tällaisessa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät. Kyseisessä tilanteessa oikeudellisesti suojattu etu on koira ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupaa tappaa.

Kuollut susi on poliisi hallussa ja se toimitetaan Luonnonvarakeskuksen tutkittavaksi.

Lähde: Poliisi