Meri-Lapin Meripelastajat palkittiin esimerkillisestä toiminnasta meripelastustehtävässä Kemin edustalla

Jakamalla uutisen, tuet verkkojulkaisuamme ❤

KEMI

PV Teipparin miehistölle luovutettiin Länsi-Suomen merivartioston plaketti tunnustuksena esimerkillisestä toiminnasta meripelastustapahtumassa Kemin edustalla 10.9.2020.

Matkavene, jossa oli kolme henkilöä, oli alkanut ottamaan vettä sisään tuntemattomasta syystä. Meripelastuskeskus Turku hälytti tehtävälle PV Teipparin ja ohjeisti evakuoimaan hädässä olijat joko veneestä, tai pahimmassa tapauksessa merestä.

Ulkomereltä kohti Kraaselin saarta ajanut veneilijä oli onnistunut ajamaan veneen matalikolle ennen uppoamista ja heidät evakuoitiin matalan veden vuoksi Teipparin apuveneellä yksi kerrallaan Kraaselin saareen. Vene jäi puoliksi uponneena matalikolle. Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri evakuoi lopulta henkilöt kovan merenkäynnin takia saaresta mantereelle Kemiin.

Tapauksessa oli ainekset paljon surullisempaan lopputulokseen, mutta Teipparin miehistön ammattitaitoinen ja nopea toiminta tilanteessa, sekä myös veneilijän oma neuvokkuus ajaa matalikolle takasivat henkilöiden pelastumisen.

Teipparin miehistö kertoi palkitsemistilaisuudessa, että olivat olleet keikan tullessa harjoituksessa ja tästä syystä heillä oli normaalia enemmän miehistöä mukana. Normaalilla kolmen miehistöllä operointi olisikin ollut haastavampaa, koska haveristialus oli matalikolla, jonne Teipparilla ei päässyt ja heidän piti käyttää pelastustoimiin Teipparin apuvenettä. Meripelastuskeskuksen tehtävää johtanut meripelastusjohtaja kiitteli tapauksen jälkeen, että Teipparin päälliköllä oli tilanteessa ns. pelisilmää ja hän antoi asiallista tilannekuvaa paikanpäältä, joka helpotti meripelastusjohtajan päätöksentekoa. Kaiken kaikkiaan hienoa ja ammattitaitoista toimintaa, jossa ei lähdetty uhkarohkeasti tekemään mitään harkitsematonta eikä vaarannettu kenenkään turvallisuutta.

Teipparin miehistössä oli mukana nuoria, joille tämä keikka oli ensimmäinen ikinä ja varmasti myös ikimuistoinen, josta jää varmasti paljon muisteltavaa.

Meri-Lapin Meripelastajat palkittiin esimerkillisestä toiminnasta meripelastustehtävässä Kemin edustalla 1

Kuvassa vasemmalta: Teipparin päällikkö Pasi Lassuri, Jere Lassuri, Virva Viitanen, Jouko Tuokkola, Merituuli Lappi, Janne Heikkuri ja Leevi Puijola sekä LSMV:n komentaja, kommodori Marko Tuominen.

Lähde: Rajavartiolaitos