Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tehostaa polkupyörävarkauksien analysointia ja tutkintaa – tavoitteena saada varkaat useammin kiinni

Jaa tämä julkaisu:

[responsivevoice_button voice=”Finnish Female” buttontext=”Kuuntele uutinen”]

LÄNSI-UUSIMAA

Polkupyörävarkauksien määrä on noussut poliisilaitoksen alueella voimakkaasti. Kasvua on edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ollut paikoin jopa 50 prosenttia.

Poliisilaitoksen rikostutkinta ja analyysiyksikkö ovat aloittaneet projektin, jonka tavoitteena on saada polkupyörävarkauksien määrä laskemaan. Analyysiyksikkö tuottaa erikseen määriteltyjä analyyseja, joilla pyritään muun muassa selvittämään myyntipalstoilla anastettuja pyöriä myyviä henkilöitä. Tiedot välitetään taktiselle tutkinnalle, jonka tutkijat ja tutkinnanjohtaja pohtivat pakkokeinot tapauskohtaisesti ja tekijät pyritään ottamaan kiinni.

Jotta projekti onnistuu ja pyörävarkauksien määrä saadaan laskemaan, pyydämme pyörän omistajia tekemään seuraavat toimenpiteet ennen ja jälkeen pyörän anastuksen.

[smartslider3 slider=”9″]

Ennen anastusta:

  • laita pyörän sarjanumero muistiin
  • ota valokuvia pyörästä
  • tallenna pyörän erityistuntomerkit, vaihdetut osat, kolhut jne. (näiden avulla pyörä voidaan identifioida, kun varkaan varastosta pyöriä löydetään)
  • parhaiten estät anastuksen lukitsemalla pyörän kunnollisella lukolla, jota ei saa perustyökaluilla eikä voimapihdeillä rikki, rungosta kiinni johonkin kiinteään tai pyörätelineeseen.

Anastuksen jälkeen:

  • tee rikosilmoitus heti netin kautta tai henkilökohtaisesti poliisiasemalla
  • lisää ilmoitukseen edellä mainitut tuntomerkit, tunnisteet ja mahdollisimman tarkka tekoaika

Mikäli havaitset pyöräsi olevan myynnissä internetin myyntipalstalla, ole havainnosta pikaisesti yhteydessä poliisilaitoksen vihjeosoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi

Aktiiviset pyörävarkaat eivät anasta pyöriä omaan käyttöönsä, vaan niitä pyritään välittämään tai myymään eteenpäin. Käytetyn pyörän ostajan kannattaa muistaa pääsääntö, että varastetun pyörän ostaja menettää pyörän, ja pyörä palautuu oikealle omistajalleen. Lisäksi ostajaa voidaan joutua epäilemään tapauskohtaisen harkinnan jälkeen esimerkiksi kätkemisrikoksesta.

Lähde ja teksti: Poliisi

[smartslider3 slider=”11″]