Kesä, lämmin ilma ja koronaviruksen jälkeen vapautunut matkustaminen lisäävät asuntomurtojen määrää

Jaa tämä julkaisu:

[responsivevoice_button voice=”Finnish Female” buttontext=”Kuuntele uutinen”]

POLIISIHALLITUS

Poliisi muistuttaa jokaista siitä, että asunto tulee pitää suojattuna sekä kotona oltaessa että lomareissun aikana. Suuri osa asuntoihin tunkeutumisista tapahtuu ihan keskellä päivää, vaikka asukkaiden kauppareissun aikana.

Asuntomurtoja koskevat tilastot osoittavat, että asuntomurtojen määrä on kääntynyt koronavirusrajoitusten jälkeen kasvuun. Määrään vaikuttavat myös lämpimät kelit ja ihmisten oma toiminta, joka mahdollistaa asuntoihin tunkeutumisen muun muassa avonaiseksi jätettyjen ikkunoiden ja tuuletusikkunoiden kautta.

– Takapihan grillihetken aikana asunnon lukitsemattoman etuoven kautta on voitu piipahtaa pikaisesti sisällä anastamassa esillä ollutta omaisuutta, esimerkiksi lompakot, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

[smartslider3 slider=”9″]

Etenkin lomien aikana asuntoihin murtautujat aktivoituvat

Ulkoisesti havaittavat asiat kotiympäristöissä ovat selkeimpiä merkkejä tyhjästä kodista rosvoille, jotka saattavat varmistaa asukkaiden poissa olon tavalla tai toisella.

Rikollisten kulkijoiden huomio kiinnittyy koteihin, joissa postilaatikko pursuaa postista tai nurmikko rehottaa leikkaamattomana. Sosiaalisessa mediassa julkaistut lomakuvat saattavat tavoittaa myös sellaisia henkilöitä, jotka kiinnostuvat selvittämään kotiosoitteesi.

– Rikolliset tarkkailevat toimintaympäristöään ja tekevät havaintoja myös asunnosta poistumisesta. He toteuttavat tekonsa siellä, missä kiinnijäämisen riski on luonnostaan pieni eli suojaisissa paikoissa, poliisitarkastaja Jyrki Aho selvittää.

– Poliisi saa aika-ajoin havaintotietoja siitä, että ovikello oli soinut ja ovella olleet henkilöt olivat vaikuttaneet yllättyneiltä. He kysyvät tai kauppaavat jotain, vaikka ovat ilman kantamuksia.

[smartslider3 slider=”11″]

Tilastot osoittavat viime ajan nousua, vaikka vuositilastoissa sitä ei vielä näy

– Puolivuotistilastojen perusteella asuntomurrot ovat valtakunnallisesti vähentyneet ensimmäisen puolen vuoden aikana noin 7 prosenttia, eli 62 poliisille ilmoitetun asuntomurron verran. Tähän on erityisesti vaikuttanut se, että rajat ylittävät rikolliset olivat samalla tavoin matkustusrajoitteiden kohteena kuin muutkin ihmiset, toteaa poliisitarkastaja Jyrki Aho.

Nyt tilanne on muuttunut, ja se näkyy tilastoissa asuntomurtojen määrän kasvuna. Myös lämmin keli edesauttaa rikollisia aikeissaan tai tarjoaa siihen yllättäviä mahdollisuuksia jopa asukkaiden oman toiminnan kautta. Avonaiseksi jätetyt ikkunat ja tuuletusikkunat sekä takapihan/parvekkeen lukitsematon ovi niin päivä- kuin yöaikaan mahdollistavat asuntoihin tunkeutumisen liian helpolla tavalla.

– Asuntomurrot ovat usein sarjarikoksia, ja tekijät tarkkailevat kohteitaan mahdollisesti pidempäänkin. Näin tarkkailijoista tehdään havaintoja, joista tulisi antaa vinkki poliisille esimerkiksi poliisin nettisivujen kautta.

Kiireisissä asioissa tulee ottaa yhteys poliisiin aina hätäkeskuksen kautta eli soittamalla numeroon 112.

Hyvien havaintojen avulla poliisi on selvittänyt monia laajoja rikossarjoja. Kansalaisten apu on poliisille elintärkeää.

Varotoimet eivät aina estä asuntomurtoa, mutta tietyt perustoimet kannattaa tehdä:

  • Varmista ovien ja ikkunoiden lukitus. Kiinnitä muutenkin huomiota murtosuojaukseen.
  • Älä jätä pihalle esineitä, jotka voisivat helpottaa pääsyä asuntoon tai ovat itsessään. helppoja anastaa, esimerkiksi työkaluja.
  • Älä jaa tarkkoja lomasuunnitelmia sosiaalisessa mediassa.
  • Pidä koti asutun näköisenä.
  • Pidä hälytysjärjestelmästä kertova varotus esillä, varsinkin jos sellainen on.
  • Sovi naapurien / kavereiden kanssa tarkkailusta ja postilaatikon tyhjentämisestä.
  • Älä jätä vara-avaimia paikkoihin, josta jokainen rikollinen ymmärtää niitä etsiä.

Lähde ja teksti: Poliisi