Eläinten kaltoinkohtelua Varsinais-Suomessa: Pöytyällä kaulasta viilletty kissa nostettiin tienviittaan roikkumaan – Nousiaisissa orava sidottiin mopon lokasuojaan

Jaa tämä julkaisu:

PÖYTYÄ – NOUSIAINEN

Varsinais-Suomessa on parin viime päivän aikana ilmoitettu poliisille kaksi eläimiin kohdistunutta kaltoinkohtelua jotka ovat olleet julkisuudessa.

Kaulastaan viilletty kissa oli Pöytyällä nostettu korkealle tienviittaan roikkumaan. Nousiaisissa kuvattiin video, jossa nuoret olivat sitoneet mopon lokasuojaan oravan ja potkivat sitä.

Poliisilla on velvollisuus puuttua tällaisiin asioihin, koska niissä on tai on ollut syytä epäillä rikosta.

Pöytyän asia on tutkinnassa Loimaan poliisiasemalla. Kissan ei kuulu ulkoilla vapaana Suomen luonnossa tai maanteillä. Sen ei myöskään kuulu olla roikkumassa kaulastaan tienviitassa, pudonneen lapasen tai irronneen pölykapselin lailla.

Nousiaisten asiaan liittyvät nuoret on tavoitettu ja puhutettu, ja asia on selvitetty henkilöiden, heidän vanhempiensa ja koulunsa kanssa. Kyseessä on ollut tapaus, jossa orava on jäänyt ajoneuvon yliajamaksi. Yksi nuorista on sitonut kuolleen eläimen toisen nuoren mopoon, kolmas on potkinut eläintä ja neljäs kuvannut.

Nousiaisten tapauksessa ei enää ole syytä epäillä rikosta, vaan kyse on ollut sen sijaan lähinnä kypsymättömyydestä johtuvasta, joskin erittäin mauttomasta käyttäytymisestä.

Elävän tai kärsivän eläimen käsitteleminen tällä tavoin olisi ollut rikos, ja johtanut esitutkintaan.

Poliisi on yksi eläinsuojelun viranomaisista ja kohtaa eläimiin liittyvää kaltoin kohtelua viikoittain. Eläinsuojelurikoksia ja -rikkomuksia kirjataan Lounais-Suomessa useita kymmeniä vuosittain. Poliisi tekee varsin usein eläimiin liittyviä hallinnollisia päätöksiä eläimen haltuun ottamisesta tai kiireellisen hoidon hankkimisesta kaltoin kohdellulle tai hylätylle eläimelle. Toisinaan tuomioistuimet määräävät rikoksiin syyllistyneitä eläintenpitokieltoihin.

Hyvä kysymys on, mikä saa ihmisen tekemään eläimelle pahaa ja mikä saa nuoret ylittämään tällaisia rajoja.

Yhtä hyvä kysymys on, miksi eläimiin kohdistuneet rikokset nostavat aikuisten keskustelussa niin korkeat laineet. Ehkä ihmisiin kohdistunut, raakakin väkivalta on niin jokapäiväistä, siitä uutisoidaan, siitä tehdään viihdettä, ja se on siten tavanomaista.

Verkossa levinneen videon seurauksena paikallisissa sosiaalisen median ryhmissä levinnyt keskustelu, tekoihin tai tekijöihin kohdistuva ala-arvoinen kommentointi, viestit, ja jopa asiaan mitenkään liittymättömien henkilöiden uhkailu ei ole ollut aikuismaista, tai muutenkaan sellaista johon nuoret halutaan kasvattaa. Mitä verkkoon laittaa, se verkkoon jää, ja sen edestään löytää. Asioiden tutkinnassa myös tällaista materiaalia kertyy poliisin tietoon ja talteen.

Tapauksen osallisten julkisella lynkkaamisella, henkilötietojen tai kotiosoitteiden kaivelulla ei tällaisissa tapauksessa ole minkäänlaista merkitystä. Asiat selvitetään ja tutkitaan säädetyssä järjestyksessä. Nuorten henkilöiden osalta vastuu kohdentuu kotien, koulujen tai viime kädessä viranomaisten toimesta.

Asianosaiset nuoret ovat nyt saaneet oppituntinsa ennalta ehkäisevän toiminnon poliiseilta. Nuoret tietävät ja ovat nöyrästi tunnustaneet ylittäneensä sopivuuden rajat. Oppimista ja kasvamista tapahtuu, joskus poliisinkin pienellä avulla.

Eläinten hyvässä kohtelussa, sen opettamisessa, vastuullisuuden kasvattamisessa, tai asiallisessa asioiden selvittelyssä ja keskustelussa moni aikuinen pystyy varmasti parempaan.

Lähde ja teksti: Poliisi