Ei pääse lama iskemään poliisilla Itä-Uudellamaalla – yhteensä 50 väkivaltarikosta, useat varkaudet ja moporälläämiset työllistävät poliisia

ITÄ-UUSIMAA

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on ollut viimeisen viikon aikana useita epäiltyjä väkivaltarikoksia sekä niiden yrityksiä. Yleisten paikkojen ja yleisötapahtumien valvonta on myös työllistänyt poliisia. Lisäksi häiritsevästä öisestä mopoilusta on ilmoitettu poliisille useista eri kunnista.

Poliisi puuttui viime viikolla Itä-Uudellamaalla useaan epäiltyyn väkivaltarikokseen. Pelkästään Vantaalla kirjattiin neljää törkeää pahoinpitelyä ja yksi ryöstö. Törkeitä pahoinpitelyitä kirjattiin myös lauantaina Porvoossa ravintolan terassilla ja torstaina Järvenpäässä. Lisäksi Keravalla oli viikko sitten maanantaina epäilty törkeä pahoinpitelyn yritys ja perjantaina ryöstö. Poliisilla on tutkittavana epäilty ryöstö viime tiistailta myös Porvoossa ja perjantailta Pornaisissa. 

Kun mukaan lasketaan myös muut poliisilaitoksen alueella tapahtuneet epäillyt pahoinpitelyt, joihin poliisipartiot puuttuivat valvonta- ja hälytystehtävien yhteydessä, oli niitä yhteensä viitisenkymmentä. 

Poliisi on jo saanut suurimmassa osassa tapauksista epäillyt kiinni. Poliisi selvittää kaikkien edellä mainittujen pahoinpitelyrikosten ja ryöstöjen taustoja, motiiveja ja yksityiskohtia.

– Väkivaltarikoksia oli viime viikolla arviolta keskimääräistä enemmän. Näitä rikostapauksia ei vaikuttaisi kuitenkaan yhdistävän mikään yksittäinen tekijä, eivätkä ne liity toisiinsa. Yksi selittävä tekijä vaikuttaisi kuitenkin olevan se, että ihmisiä on nyt ollut lämpimien kelien ja terassien avauduttua jonkin verran aiempaa enemmän liikkeellä – ja päihtyneenä, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Edellä mainittujen väkivaltarikosten lisäksi poliisilla on tutkittavana Nurmijärven Klaukkalassa viikko sitten maanantaina sattunut tapon yritys, jossa uhria lyötiin puukolla vartaloon. Poliisi vaati eilen maanantaina 26.7. epäiltyä tekijää vangittavaksi. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi epäillyn maanantaina todennäköisin syin epäiltynä.

– Osalliset ovat täysi-ikäisiä ja toisilleen ennestään tuttuja. Poliisille on muodostunut alustava käsitys motiivista, mutta tässä vaiheessa esitutkintaa poliisi ei avaa sitä enempää julkisuudessa, kertoo tutkinnanjohtaja, komisario Elina Katajamäki.

Poliisi muistuttaa, että jos kohtaat väkivaltaa, tulee näissä tapauksissa soittaa pikimmiten hätäkeskukseen 112. Näin poliisi pääsee mahdollisimman nopeasti paikalle puuttumaan tilanteeseen ja selvittämään tapauksen. Myös uhri saadaan mahdollisimman nopeasti hänen tarvitsemansa avun piiriin.

Häiritsevästä öisestä mopoilusta tullut vinkkejä eri puolelta Itä-Uuttamaata.

Poliisille on tullut viime aikoina palautetta häiritsevästä mopoilusta usean kunnan alueelta eri puolilta Itä-Uuttamaata. Palautteiden perusteella mopoilu on ollut erityisen häiritsevää yöaikaan.

– Meille on tullut päivässä jopa useita kymmeniä palautteita häiritsevästä mopoilusta. Ihmisten tuohtumus on ymmärrettävää, kun takana on niin pitkä lämpimien päivien putki ja monet ovat joutuneet nukkumaan ikkunat auki. Valvoimme mopoilijoita viime viikolla jo useammassa paikassa, valistimme nuoria öisen mopoilun haittapuolista ja jatkamme valvontaa edelleen, komisario Asko Sartanen kertoo.

Sartanen kuitenkin korostaa, etteivät pelkkä poliisin valvonta, nuhtelu ja valistus riitä. Tärkeintä on saada mahdollisimman tehokkaasti viesti nuorille siitä, kuinka iso riesa kova öinen meteli voi olla.

– Mopoilevat nuoret täytyy saada ymmärtämään, että heidän ajopelistään lähtee usein erittäin kova ääni, joka valvottaa tuhansia asukkaita. Tieliikennelain mukaan tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajaminen on kielletty. Tämä tulee myös mopoilijoiden huomioida, erityisesti yöaikaan ja taajamissa ajaessa. Ajaminen on tulkittavissa varsin matalalla kynnyksellä häiritseväksi, kun ihmiset nukkuvat ikkunat auki, ja jos kulkuneuvoista lähtee kova ääni tai kulkuneuvoja on liikkeellä paljon, Sartanen sanoo.

– Olemme käyneet jo keskustelua kaupunkien ja kuntien kanssa siitä, kuinka saisimme esimerkiksi nuorisopalveluiden kautta viestiä nuorille ja kuinka kaupunkisuunnittelulla voitaisi vaikuttaa tilanteeseen. Osa kunnista onkin jo asentanut esimerkiksi koulujen alueille liikennettä ja oleskelua rajoittavia liikennemerkkejä, Sartanen jatkaa.

Poliisista painotetaan, että viesti nuorille menee usein parhaiten läpi nuorten omien vanhempien kautta.

– Nuoret uskovat lähtökohtaisesti vanhempiaan. Jos nuori ei vanhempien kehotuksista huolimatta noudattaisi sääntöjä, on vanhemmilla mahdollisuus puuttua tilanteeseen vaikkapa laittamalla nuoren mopo hetkeksi jäähylle. Meillä on tiedossa, että häiritsevä ajelu on vähentynyt, kun ajopeli on seisonut aikansa autotallissa, Sartanen kertoo.

Häiritsevästä mopoilusta voi vinkata edelleen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle sähköpostiosoitteeseen liikennepalaute.ita-uusimaa@poliisi.fi. 

Epäilty asuntoon murtautuja jäi kiinni tekopaikalta Tuusulassa.

Itä-Uudellamaalla kirjattiin viime viikolla vain yksi asuntomurto – ja tässäkin tapauksessa epäilty asuntoon murtautuja jäi kiinni tekopaikalta.

Tapaus sattui Tuusulassa maanantaina 19.7. yöllä. Poliisi otti paikan päältä kiinni miehen, jonka hallusta löydettiin puukko ja ruuvimeisseli. Poliisi tutkii tapausta törkeän varkauden yrityksenä.

Kiire poliisin keikkarintamalla jatkuu edelleen – polkupyörä- ja katalysaattorivarkaita jäänyt myös kiinni.

Valvonta- ja hälytystehtävien osalta poliisilla oli taasen kiireinen viikko. Viime viikonloppu oli myös poliisin hälytystehtävien osalta yhtä kiireinen kuin kaksi edellistä viikonloppua.

– Viikko oli aurinkoinen ja osittain jopa helteinen. Sen huomasi selkeästi poliisin tehtävien noususta erityisesti viikonloppuiltaisin ja -öisin. Viikollakin poliisin tehtävämäärät ovat olleen normaalia korkeammat, kertoo komisario Jarmo Ojala

Kotihälytystehtäviä on ollut poikkeusolojen aikaan aiempaa selvästi enemmän. Viime viikkoina niissä on ollut kuitenkin tasaista laskua, kun ihmiset ovat alkaneet liikkua taas enemmän julkisilla paikoilla. Poliisi kirjasikin yleisten paikkojen pahoinpitelyitä viime viikolla peräti 39, kun niitä oli toissaviikolla 31. Vastaavasti yksityisellä paikalla tapahtuneita pahoinpitelyjä kirjattiin viime viikolla 21, kun niitä oli toissaviikolla vielä 24.

Poliisipartioita työllistivät viime viikolla muun muassa kolarit, joita kirjattiin viikon aikana 95. Niistä 19 olivat eläinkolareita. Poliisi sai myös viikon aikana kiinni useita polkupyörä- tai katalysaattorivarkaudesta epäiltyä.

Tikkurila Festivaali sujui poliisin kannata varsin rauhallisesti.

–  Otimme festivaalilta muutamia päihtyneitä selviämään. Muutoin tapahtuma sujui varsin rauhallisesti. Kiitos festivaalikansalle hyvästä käyttäytymisestä sekä järjestäjälle hyvästä yhteistyöstä, Ojala kiittää.

Sen sijaan häiriötä ovat nyt kesäaikaan ja viimeisen viikon aikana aiheuttaneet nuoret – myös muutoin kuin kovaäänisellä mopoilulla.

– Poliisille on tullut häiriöilmoituksia ja olemme puuttuneet nuorten oleskeluun ja öiseen pelaamiseen koulujen pihoilla ja asutuksen läheisyydessä olevilla koripallokentillä ja muilla pelipaikoilla. Äänentasolla kun on pelin tiimellyksessä usein tapana nousta. Vanhempien kannattaa siksi ottaa puheeksi nuorten kanssa, että pelaaminen pitäisi lopettaa viimeistään kymmeneltä illalla, Ojala muistuttaa.

Lähteenä: Poliisi